
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini, kobalamin şeklinde de tabir edilmektedir. Vücudumuzda meydana gelen pek çok reaksiyonun ortaya çıkması amacıyla gerekli görüldüğü oranda sinir hücrelerinin, alyuvarların ve DNA’ların sağlığı açısından da oldukça önemli olan, suda çözünebilme sahip bir vitamin türüdür. Vücutta var olan en önemli görevi, detoksifikasyon yollarını sağlama noktasında ciddi bir aşama olan metil grubu vericiler arasında yer almasıdır. B12 pek çok formda yer alır. En fazla ise siyanokobalamin ve metilkobalamin olmaktadır. Siyanokobalamin, katkı maddeleri ve enerji içecekleri bünyesinde büyük miktarda vardır. Fakat, vücudun bunu kullanılabilmesi adına metilkobalamine dönüştürülme işlemine ihtiyacı vardır. İş burada sınırlı kalmaz. Nufüs oranının yaklaşık %50’lik kısmının MTHFR genlerinde en minimum bir, %10’luk kısmında ise en minimum 2 mutasyon oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu olay, söz konusu insanların siyanokobalamini metilkobalamine dönüştürme konusunda oldukça güçlük çekmeleri manasına gelmektedir. Yani, bu gende hangi oranda mutasyon gerçekleşirse, dönüşüm oranı da o denli zor olur ve dış çevreden metil-b12, folik asit ve b6 takviyesine ihtiyaç duyulması zorunlu hale gelecektir.
B12 yetersizliğinin en belirgin belirtileri şu şekildedir:
Zayıf, yorgun ve düşük enerji düzeyi
Nefes almada güçlük
Sürekli kalp çarpıntısı
İştah kaybı
İshal ve kabızlık türündeki sindirim sorunları
Sıklıkla kanama veya deri üzerinde morarma
Kansızlık belirtileri
Depresyon veya ruh durumunda farklılıklar
El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma hissi
Algı bozukluğu ve hafıza kaybı
Şayet söz konusu belirtiler umursanmaz ise, B21 eksikliğinin olması tül vücudun ciddi oranda etkilenmesine ve kalıcı şekilde beyin ve sinir hasarının meydana gelmesine sebep olabilir. Bazı zamanlarda B12 eksikliğinin tespit edilmesinde detaylar gözden kaçabilir ve Alzheimer, MS, bipolar rahatsızlığı, otizm ve bazı kanser türlerindeki gibi yanlış tanı koyulabilmektedir.
En yararlı B12 kaynakları nelerdir
İnsan vücudunun, B12 vitamini üretme yeteneği yoktur. Bu durumda da vitamini dışarıdan almak gerekmektedir. B12 vitamini ihtiyacını karşılamak için beslenme düzenimiz ve destekleyici ürünler yeterli olacaktır. Diğer taraftan gerekli miktarda ihtiyacı gidermek için ek takviyelerde kullanılabilir. Normal bir yetişkinin, günlük olarak 2.4 mikrogram B12’ye ihtiyaç duyduğu bilinmektedir ve B12 vitamininin en faydalı hayvansal kaynakları şu şekildedir:
-Et ürünleri
-Kümes hayvanlarının etleri
-Balık
-Yumurta
B12 eksikliğine sebep olan durumlar nelerdir?
B12 vitamininim emilim, sindirim ve dönüşüm işlemleri hata ihtimali oldukça zor olan bir zaman dilimidir. Bu sebeple de dış dünyadan yeterli oranda B12 alan kişiler dahi B12 yetersizliğine maruz kalabilir. Bu durumun bazı nedenlerini şu şekilde sayabiliriz:
-Vegan ve vejetaryen şekilde yapılan diyetler
-MTHFR gen mutasyonun oluşması
-Pernisyoz anemi
-Hiper tiroid gibi otoimmün rahatsızlıklar ve SLE
-Haddinden fazla alkol tüketmek
-İnce bağırsak bakterilerinde haddinden çok büyüme
-Mide asidini önleyen ilaçların uzun zamanlı kullanımı sonucunda meydana gelen düşük miktarda mide asidi
-Kilo konusunda yapılan ameliyatlar
B12 eksikliği nasıl test edilir?
Kan sayım testi
Kan sayımı testi, kırmızı kan hücrelerinin büyütülerek görüntüleme tekniğiyle B12 vitamini veya folik asit eksikliği durumunun sebebiyet verdiği megaloblastik anemiyi tespit etmek mümkündür. Fakat söz konusu test vücuttaki B12’nin hangi oranda iyi kullanabildiği her zaman tespit edilemez
MTHFR gen testleri
Bu genin bünyesinde ne kadar fazla mutasyon meydana gelirse, detoksifikasyonun yapılabilmesi ve vücudun en yüksek düzeyde çalışabilmesi amacıyla, B12, folik asit ve B6 vitaminlerine daha fazla ihtiyaç olur. Tek mutasyonlu vücutların metili dönüştürme yeteneklerinde % 30 oranında, iki mutasyonlu vücutlarda ise yaklaşık olarak % 50 oranında azalma görülmesinden dolayı bahsi geçen seviyelere dış dünyadan vitamin almak mecburi duruma geliyor.
Homosistein testi
Aşırı düşük veya aşırı yüksek homosistein düzeyi, B12, folik asit veya B6 eksikliğinin olduğunu haber verebilir.
Metilmalonik asit testi
Metilmalonik asit testi, dokuların içinde depolanan B12 oranını ölçmeye yeter ve bu sebeple de diğer testlere oranla daha iyidir.
Organik asit testi
Organik asit testi, genel olarak doktorların, hastanın B12’yi hangi oranda işlediğini, metili hangi miktarda dönüştürdüğünü ve B12’nin yeteri oranda işlevsel değerlendirilip değerlendirilmediğini anlamak amacıyla uygulanır.